14/04/2020

Επιστήμη και Θεολογία στο σύγχρονο Ιατρικό πρόβλημα

Του Δρ. Σπύρου Παπαϊωάννου, Επεμβατικού Καρδιολόγου, Διδάκτορος Α.Π.Θ. και Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στο Arxon.gr

Είναι αλήθεια πως όχι μόνο η κοινωνία αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται απέναντι σε έναν αρκετά επικίνδυνο και επιθετικό ιό γνωστό ως κορωνοϊό ( SARS-CoV-2) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Η εξάπλωση του είχε ως αποτέλεσμα να  προκαλέσει τη πανδημία, η οποία δημιούργησε την πρωτοφανή αναστολή κάθε δραστηριότητας, του εγκλεισμού των ανθρώπων αλλά και την κοινωνική αποστασιοποίηση των τελευταίων που οδηγεί σε αρκετούς προβληματισμούς, ανησυχίες και αγωνία σε διάφορα επίπεδα, ένα από αυτά η θρησκευτική λατρεία για το Άγιο Πάσχα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν θα παραθέσω τις απόψεις μου μονάχα ως ιατρός αλλά και ως άνθρωπος, ιδιαίτερα πιστός στον ορθόδοξο χριστιανισμό. Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως η επιστήμη της ιατρικής και της θεολογίας έχουν υπάρξει άρρηκτα συνδεδεμένες καθ’ όλη την διάρκεια της ανθρωπότητας. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής, διαπιστώνουμε ότι κάθε ιατρός ορκίζεται πως θα διατηρήσει όλο το βίο του και την τέχνη του «Αγνώς» και «Οσίως», δηλαδή με καθαρότητα ζωής και ιερή σχέση με το Θεό, ως προϋπόθεση της αγνότητας του βίου. Ακόμη, ο πρώτος ιατρός του χριστιανικού κόσμου ήταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο οποίος ήταν και ο προσωπικός ιατρός του Απόστολου Παύλου. Από αυτά τα δύο παραδείγματα, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως απόδειξη ότι ο ίδιος ο Θεός θεωρεί αναγκαιότητα την συσχέτιση Ιατρικής – Θεολογίας, αφού επέλεξε έναν ιατρό να συγγράψει το Ευαγγέλιο Του.

Βιβλιογραφικά, αναφέρεται πως η πρώτη νόσος που έμοιαζε με γρίπη περιγράφηκε από τον Ιπποκράτη το 412 π.Χ., ωστόσο η πρώτη πανδημία νόσου η οποία οφείλεται σε γρίπη αναφέρεται το 1580. Από τότε έως σήμερα έχουν αναφερθεί τριάντα δύο πανδημίες γρίπης από τις οποίες οι τέσσερις έχουν συμβεί τον 20ο αιώνα με τελευταία την πανδημία του κορωνοϊού που αφορά τον 21ο. Όλες αυτές οι πανδημίες έχουν αποφέρει μια τεράστια αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα όπως την θρησκευτική λατρεία. Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή την περίοδο οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια του Αγίου Πάσχα, το οποίο προκαλεί αναστάτωση και στενοχώρια σε εμάς τους πιστούς. Ωστόσο, οφείλουμε να αναλογιστούμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, πως αυτό έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, ειδικότερα στην ισπανική γρίπη το 1918, όπου οι εκκλησίες ήταν κλειστές προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός, με αποτέλεσμα οι πιστοί να μην έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν ιερούς ναούς. Την σημερινή εποχή, με την βοήθεια της τεχνολογίας αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ένα τέτοιο μέτρο είναι αρκετά πιο σίγουρο και ασφαλές αρκεί μονάχα να σκεφτούμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα έως και εφτά μέτρα ύστερα από ένα δυνατό φτέρνισμα. Δεύτερον, θα πρέπει να αναλογιστούμε τα λόγια του Χριστού: «Αγαπάτε Αλλήλους». Είναι γνωστό πως δεν αγαπάμε έναν άνθρωπο μονάχα με υλιστικό, σωματικό και πρακτικό τρόπο, αλλά και μέσω της πνευματικότητας μας, δηλαδή την προσευχή.

Η προσευχή όχι μόνο μας επιτρέπει να δείξουμε την αγάπη μας αλλά και μας δίνει την δυνατότητα να ταπεινωθούμε στον Κύριο. Με βάση αυτές τις δύο σκέψεις θεωρώ πως το καλύτερο είναι αυτές τις Άγιες ημέρες να είμαστε εντόςτης οικίας μας έχοντας ως αρωγό την προσευχή μας κα την ιατρική συμβουλή, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο. Επιπλέον, ως χριστιανοί ορθόδοξοι, γνωρίζουμε πως αυτές τις μέρες θα έχουμε θλίψη που δεν θα ζήσουμε την Μεγάλη Βδομάδα και την Ανάσταση εντός του ναού Του Κυρίου, όμως όπως ξέρουμε ο Θεός θα μας παρηγορήσει στη θλίψη μας. Η Αγία Γραφή αναφέρει: «Γιατρεύει τους συντριμμένους στην καρδία και δένει τις πληγές τους». (Ψαλμός 147:3). Ας μείνουμε σπίτι και ας περάσουμε αυτό το Άγιο Πάσχα σπίτι με προσευχή ως στήριγμα και την ιατρική συμβουλή ως βοήθεια.

Μοιράσου το
crossmenu