Με ιδιαίτερη επιτυχία και ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου Αθλητικής καρδιολογίας που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επεμβατικής Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακών Παθήσεων υπό την προεδρία του Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Σπύρου Παπαϊωάννου και τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο συνέδριο συμμετείχαν έγκυροι Έλληνες και Ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές και επιστήμονες από ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων.
Να σημειωθεί ότι το συνέδριο αποτέλεσε την πρώτη ιατρική συνάντηση μετά από 6 μήνες πλήρους αποχής λόγω της πανδημίας, με ρεκόρ εγγραφών και διαδικτυακής παρακολούθησης και θα αποτελέσει οδηγό για τη διοργάνωση και μελλοντικών συνέδριων καθώς οι κανόνες τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων τηρήθηκαν στο μέγιστο βαθμό.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου Αθλητισμού τονίζοντας την αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο καθώς θα ευαισθητοποιήσει όλη την Ελληνική κοινωνία στη αξία της εκγύμνασης για την καρδιαγγειακή υγεία όταν αυτό γίνεται κάτω από τις οδηγίες των ειδικών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου των Αθλητών καθώς όπως τονίστηκε στον Ελλαδικό χώρο αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο περίπου 200 περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου. Τονίστηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της γονιδιακής διάγνωσης νοσημάτων που προδιαθέτουν στην εμφάνιση τόσο σοβαρών προβλημάτων. Πολύ σημαντική ήταν και επίδειξη κάρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης και οι ευεργετικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε αθλητικούς χώρους.
Παράλληλα έγινε εκτενής συζήτηση στα προβλήματα που προκαλεί η λήψη αναβολικών ουσιών στους αθλητές και τονίστηκαν οι ευεργετικές δράσεις διατροφικών παρεμβάσεων στην καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Σημαντικό μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στον τρόπο με το οποίο πρέπει να αθλούνται ειδικές ομάδες ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων.
Από τις σχετικές εισηγήσεις προέκυψε ότι το είδος της άσκησης και η διάρκειά της εξατομικεύεται και επιβάλλεται να γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις και επιπροσθέτως ότι η υπέρμετρη άσκηση δεν ωφελεί. Από τα συμπεράσματα επίσης προέκυψε ότι η συστηματική άσκηση συνδέεται με την αντιγήρανση του οργανισμού εφόσον έχει προηγηθεί σε κάθε περίπτωση προαθλητικός έλεγχος.
Η απόλυτη επιτυχία του συνεδρίου αποτελεί επιστημονική παρακαταθήκη για το μέλλον στο χώρο της αθλητικής καρδιολογίας και πλέον θα αποτελεί θεσμό καθώς ήδη προετοιμάζεται η διενέργεια του 2ου Συνεδρίου το Μάιο του 2021.