12/10/2020

Ο αιφνίδιος θάνατος αθλητών στο επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Sports Cardiology 2020 - Πρώτο Θέμα

Στο συνέδριο συμμετείχαν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές και επιστήμονες από ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων

Με ιδιαίτερη επιτυχία και ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Αθλητικής Καρδιολογίας που οργανώθηκε από το ινστιτούτο Επεμβατικής Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακών Παθήσεων υπό την προεδρία του Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Σπύρου Παπαϊωάννου και τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο συνέδριο συμμετείχαν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές και επιστήμονες από ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων.

PHOTO_276_LOW

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο αποτέλεσε την πρώτη ιατρική συνάντηση μετά από 6 μήνες πλήρους αποχής λόγω της πανδημίας, με ρεκόρ εγγραφών και διαδικτυακής παρακολούθησης και θα αποτελέσει οδηγό για τη διοργάνωση και μελλοντικών συνέδριων καθώς οι κανόνες τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων τηρήθηκαν στο μέγιστο βαθμό.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου Αθλητισμού τονίζοντας την αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο καθώς θα ευαισθητοποιήσει όλη την Ελληνική κοινωνία στη αξία της εκγύμνασης για την καρδιαγγειακή υγεία όταν αυτό γίνεται κάτω από τις οδηγίες των ειδικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου των Αθλητών καθώς όπως τονίστηκε στον Ελλαδικό χώρο αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο περίπου 200 περιπτώσεις αιφνίδιού θανάτου. Τονίστηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της γονιδιακής διάγνωσης νοσημάτων που προδιαθέτουν στην εμφάνιση τόσο σοβαρών προβλημάτων. Πολύ σημαντική ήταν και επίδειξη κάρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης και οι ευεργετικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε αθλητικούς χώρους.

Παράλληλα έγινε εκτενής συζήτηση στα προβλήματα που προκαλεί η λήψη αναβολικών ουσιών στους αθλητές και τονίστηκαν οι ευεργετικές δράσεις διατροφικών παρεμβάσεων στην καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Σημαντικό μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στον τρόπο με το οποίο πρέπει να αθλούνται ειδικές ομάδες ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων.

Από τις σχετικές εισηγήσεις προέκυψε ότι το είδος της άσκησης και η διάρκειά της εξατομικεύεται και επιβάλλεται να γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις και επιπροσθέτως ότι η υπέρμετρη άσκηση δεν ωφελεί. Από τα συμπεράσματα επίσης προέκυψε ότι η συστηματική άσκηση συνδέεται με την αντιγήρανση του οργανισμού εφόσον έχει προηγηθεί σε κάθε περίπτωση προαθλητικός έλεγχος.

Η απόλυτη επιτυχία του συνεδρίου αποτελεί επιστημονική παρακαταθήκη για το μέλλον στο χώρο της αθλητικής καρδιολογίας και πλέον θα αποτελεί θεσμό καθώς ήδη προετοιμάζεται η διενέργεια του 2ου Συνεδρίου τον Μάιο του 2021.

PHOTO_164_LOW
PHOTO_174_LOW
PHOTO_095_LOW
PHOTO_132_LOW
PHOTO_205_LOW
PHOTO_229_LOW
PHOTO_276_LOW
PHOTO_297_LOW
PHOTO_302_LOW
PHOTO_310_LOW
PHOTO_327_LOW
PHOTO_330_LOW
PHOTO_347_LOW
PHOTO_359_LOW
PHOTO_378_LOW
PHOTO_001__1_


Ειδήσεις σήμερα: 

Εκτεταμένοι έλεγχοι στο ΚΥΤ της Μόριας από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Στις 14 Σεπτεμβρίου τελικά ο αγιασμός στα σχολεία

Νταβούτογλου: Ο Ερντογάν θέλει πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο - Προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Μοιράσου το
crossmenu